ΓΙΑ ΝΑ ΕΠIΤΥΧΕΙ Ο ΓΑΜΟΣ






Ο γάμος είναι ο ωραιότερος συμβολισμός της πνευματικής σταδιοδρομίας ενός ανθρώπου, γι' αυτό και τον χρησιμοποιούν τόσο πολύ όλοι οι Πατέρες. Εάν αποτύχει κανείς στον γάμο του, αποτυγχάνει παντελώς στην ζωή του, η οποία γίνεται πλέον πολύ μοχθηρή, χωρίς ευφροσύνη, και οδεύει από μεταβολή σε μεταβολή, από δυστυχία σε δυστυχία, από διαζύγιο της καρδιάς σε διαζύγιο της ζωής, μέχρι που φθάνει στο διαζύγιο από τον Θεό. Ο αποτυχημένος γάμος υποδηλώνει ότι η ψυχή δεν ξέρει να ζεί και να αγαπά τον Θεό. Για να ευφραίνεται ο άνδρας, σημαίνει ότι η γυναίκα τον ανέπαυσε και αυτός εφύλαξε καλώς αυτήν.
Ο γάμος προϋποθέτει για την γυναίκα το προσόν να αναπαύει τον άνδρα, να του χαρίζει χαρά και ευχαρίστηση, ώστε να μη χρειάζεται να πηγαίνει αλλού η σκέψη του.... Ο άνδρας πετυχαίνει στον γάμο του, όταν όντως εκλέξει γυναίκα η οποία ξέρει, μπορεί, καταφέρνει να τον αναπαύει, της οποίας ο τρόπος, η σκέψη, η αγάπη, η ψυχή, το σώμα, τα πάντα είναι δοσμένα σε αυτόν....
...Ο άνδρας πρέπει να φυλάξει καλώς την γυναίκα ως ασθενές σκεύος. (Η γυναίκα είναι ψυχή πολύ ευαίσθητη, λεπτή και εύθραυστη...). Από εκεί που έχεις μια καρδιά που χτυπά για σένα, ξαφνικά την βλέπεις να γίνεται ένα θρύψαλο μέσα στα χέρια σου ή στην αγκαλιά σου. Γι' αυτό ο απόστολος Πέτρος λέγει στον σύζυγο, αλλά και σε κάθε άνδρα, ότι πρέπει να συμπεριφέρεται στην γυναίκα με πολλή λεπτότητα και ευγένεια, ιδιαίτερα δε με πολύ σεβασμό.
ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ

Σχόλια